Jouw portaal tot de binnenvaart!

Werken in de binnenvaart

Zit er toekomst (voor mij) in de binnenvaart?

Een heel simpel antwoord: Ja!
De binnenvaart is een innovatieve en groene manier voor het transporteren van goederen met een positieve toekomst visie!

Er is, net zoals in iedere technische sector momenteel, een enorm tekort aan personeel in de binnenvaart.
Daar komt nog bij dat niet veel mensen de binnenvaart kennen en dat het op scholen nagenoeg niet belicht wordt als sector waarin je zo aan de slag kan gaan.

Toch zijn er (voor)opleidingen beschikbaar voor de binnenvaart, en ook zonder kennis van het vak kan je zo (zij)instromen!
Ikzelf heb legio voorbeelden van tapijtleggers, behangers, klusjesmannen of vrouwen, ICTers, vrachtwagen chauffeurs, lassers en zelfs leraren die ineens het “licht hebben gezien” en zijn gaan werken in de binnenvaart!

Wat zijn de voordelen van het werk?

Vrijheid, elke moment van de dag is je uitzicht anders, elk moment van de dag kan de klus waar je mee bezig bent anders zijn.
Veel vrije tijd, soms ook aan boord, maar ook thuis! Op veel schepen wordt er een systeem gevaren dat je de helft van de maand gewoon vrij bent!
Een goed loon, je kan als instromer vaak al een modaal salaris verdienen (terwijl je maar de helft van de maand werkt) maar als je een beetje leert (aan boord en in je vrije tijd) zal je vergoeding exponentieel toenemen!

 

Ik heb interesse! Hoe en waar begin ik?

Ongeacht wat je huidige beroep of opleidingsniveau is, als je wilt werken in de Binnenvaart moet je de volgende stappen nemen;

1) Je moet een zogenaamd “dienstboekje” aanvragen.
Een dienstboekje is een persoonsgebonden boekje met je foto, persoonlijke data, en rang, wat je ten allen tijde bij je moet hebben als bemanningslid van een schip.
In Nederland vraag je een dienstboekje aan bij het SAB in Rotterdam.
Om een dienstboekje te kunnen krijgen moet je een (lichte) lichamelijke keuring laten uitvoeren door een daarvoor erkende (huis)arts.
Het SAB heeft een lijst met artsen die erkend zijn om dit te doen, nagenoeg overal in Nederland zit er wel eentje in de buurt.
In principe kan je ook al deze informatie vinden op de website van het SAB.
https://sabni.nl/vaardocumenten/dienstboekjes/eerste-afgifte

In Belgie vraag je een dienstboekje aan bij de FOD, hiervoor gelden dezelfde voorwaarden.
Om er een aan te vragen kan je een mail sturen naar info@vlaamsewaterweg.be

Als je nog geen overeenkomst hebt afgesloten met een school, om een opleiding te volgen voor de Binnenvaart, krijg je in je dienstboekje de laagste rang, namelijk: Deksman (Ja, óók als je een vrouw bent)
Als je wél een overeenkomst heb afgesloten met een school, om een opleiding te volgen voor de Binnenvaart, krijg je in je dienstboekje de rang “Lichtmatroos”, oftewel een Matroos in opleiding.
De laatste optie is voor de meeste werkgevers het meest interessant, omdat je als lichtmatroos meetelt in de “vaartijd” (Zie de uitleg hierover onder “Functies in de Binnenvaart“)
Dat brengt ons bij stap 2

2) Een opleidingsinstituut benaderen voor een opleiding, óf een werkgever zoeken die “erkend leerbedrijf” is, dan hoef je je zelf namelijk niet bezig te houden met het zoeken van een opleiding, óf je rang.
Dit wordt dan namelijk automatisch geregeld voor je!

That’s it!
2 stappen, en je bent klaar om te beginnen aan een nieuwe uitdaging met enorme carriere mogelijkheden!

Als je een erkend leerbedrijf zoekt, mag je natuurlijk altijd contact met ons opnemen!